Nettskolen språk
Periodo B

Semana 43

Aquí podéis encontrar los temas de la semana 43.

1 hora:  

Preparación

Trabajar con el tema de antes del martes de la semana 43 en La página digital:

Un viaje de estudios a España

Tú eliges cuándo y dónde trabajas con esto. Pero tiene que estar listo antes de la clase digital.

2 hora (martes 16:30-17:30):   

Clases digitales

Clases digitales según el plan de la semana 43:

https://vfk.adobeconnect.com/spansk3 

3 hora:   

Viaje a España.

  

4 hora:   

Viaje a España.

5 Hora: 

Viaje a España.

Periodo B

Un viaje a España, visitando Madrid y Segovia

Hvor og hvordan?

Spansk nivå III ved Nettskolen Vestfold vil i år ta med elevene til Spanias hovedstad Madrid, selv om de skal bo i den lille byen Segovia, som ligger i fjellene 90 km nord for hovedstaden. Unesco-byen, ble grunnlagt av keltere, utviklet av romere og befestet sin plass i middelalderen ved å være tilholdssted for de spanske kongene i gjenerobringen. To hele dager er satt av til utforsking av hovedstaden Madrid, for å få med seg kultur, folkeliv og innkjøp. I tillegg til Segovia og Madrid vil turen innebære besøke ved flere historiske steder av stor betydning, som Spanias største kloster i El Escorial, kongenes jaktslott La Granja de San Ildefonso og «De fallenes dal», der døde etter borgerkrigen er begravet under verdens største kors.

Segovia

Segovia er en by med ca. 55.000 innbyggere, som ligger i provinsen Castilla-Leon 90 km nord for Madrid. Byen ligger ca. 1000 meter over havet, og temperaturen er lavere enn i Madrid. Byen har keltisk-iberisk opprinnelse, men er først nevnt i skrifter hos romerne, som utviklet byen og gjorde den til et knutepunkt på den spanske halvøya. Den gangen het byen Segobriga. Byens akvedukt er det beste bevise på romersk kontroll, som er et ingeniørmessig mesterverk som tilførte byen vann til slutten av 1800-tallet. I middelalderen ble Segovia en viktig by i den spanske gjenerobringen. Det meste av bymurene, borgen og kirkene er fra denne perioden. Det var kongene av Castilla som samlet Spania og gjenerobret hele den iberiske halvøy i 1492 etter maurisk kontroll.

Segovia har religiøs betydning, og er hvilestedet for en av de viktigste helgenene, San Juan dela Cruz. Katedralen i Segovia er den siste av de store gotiske katedralene som ble bygd, og det finnes mange klostre og kirker i byen av høy arkitektonisk kvalitet. Byen ligger på pilegrimsleden til Santiago de Compostela. Området rundt Segovia har siden vært et sentrale område for det kongelige hoff, på grunn av kjøligere beliggenhet enn i Madrid, og de fruktbare områdene var egnet for jakt. Foruten Segovias eventyrliknede borg, Alcazar, finner man to store slott utenfor byen fra 1700-tallet. Walt Disney lot seg inspirere av borgen da han tegnet noen av sine eventyrslott. Selv om Segovia fremdeles er en rolig og trygg by preget av forhistorien, så knyttes byen til Madrid med 4-felts motorvei og lyntog.

Flyinformasjon:

Avreise: Onsdag 25. oktober kl. 13.15 (Iberia IB3497) fra Oslo lufthavn Gardermoen

Alle må komme seg til og fra Oslo lufthavn på egenhånd. Selskapet er Iberia, og det er mulig å ta med opp til 10 kg håndbagasje og 20 kilo innsjekket bagasje. Ankomst Madrid: kl. 17.05.

Hjemreise: Mandag 30. oktober kl. 10.35 (Iberia IB3496) fra Madrid Aeropuerto Adolfo Suarez. Ankomst Oslo kl. 14.20. Flyselskapet er Iberia. Alle må selv sørge for transport fra flyplassen i Oslo og hjem.

Periodo B

Plan dag for dag

Onsdag 25. oktober Elevene vil bli hentet med buss på Madrid flyplass som tar dem direkte til Segovia. Bussturen tar ca. en time og gruppen vil være fremme rundt kl. 19.00. På Hostal Plaza blir det romfordeling og utpakking, før alle går samlet ut i byen og spiser middag.

Resten av kvelden kan benyttes på egenhånd. Dersom elevene skal gå rundt i byen, må det alltid være minst 3 elever sammen.

Torsdag 26. oktober.

Etter frokost møtes alle ved akvedukten der bussen står og venter. Målet for dagen er Madrid, men på vei mot hovedstaden stopper gruppen ved jaktslottet og de flotte hagene til La Granja de San Ildefonso. Det vil bli foredrag om kongehuset Borbón. Tiden i Madrid vil bestå av en organisert del, og tid til selvvalgte aktiviteter. Med utgangspunkt i Plaza de España, går turen til Madrid mest kjente steder som Gran Via, Puerta del Sol, Plaza Mayor og Palacio Real. I den siste delen av oppholdet i Madrid vil det bli mulig for selvvalgte aktiviteter og handel, og mulighet til å starte på gruppeoppgaven. Avreise fra Plaza de España kl. 22. Alle må være tilbake på Plaza de España i god tid før avreise, og ankomst Segovia vil være rundt 23.30.

Fredag 27. oktober.

Etter frokost møter elevene opp på Plaza Mayor. Det vil være utgangspunkt for den guide turen «I dronning Isabel I’s fotspor (En likestilt dronning).» og elevene vil besøke steder som var sentrale i hennes liv.

På ettermiddagen vil det bli ny omvisning. Denne gangen «I romernes fotspor». I tillegg vil det være «Oppdagelsesreise i Segovia». Alle deles inn i grupper på tre, og skal løse ulike enkle oppgaver rundt omkring i byen, der man er avhengig av å bruke spansk.

Lørdag 28. oktober.

Etter frokost møtes gruppen ved akvedukten der bussen venter. Målet for dagen er Madrid, men på vei mot hovedstaden stopper de i Real Sitio de San Lorenzo del Escorial, som både er kongelig slott, Spanias største kloster og gravsted for alle konger og dronninger siden keiser Karl V. Her holdes foredrag om kongehuset Habsburg. Det vil også være mulig å besøke klosteret og gravene til de kongelige, før vi kjører til Madrid.

Denne gangen skal elevene jobbe med gruppeoppgaven, der de kan belyse noe i Madrid. (Se egen omtale av oppgaven) Avreise fra Plaza de España kl. 22, og ankomst Segovia rundt kl. 23.30.

Søndag 29. oktober.

Denne dagen skal brukes til å jobbe med oppgaven, og man kan bruke tiden på egenhånd. Det er mange steder å besøke i Segovia, som for eksempel den store gotiske katedralen, mange gamle kirker og fine plasser. Segovia har verdens eldste myntfabrikk, og byen har flere kloster.

Byen har sterke mattradisjoner, og man kan besøke en av de mange cafeene eller restaurantene for å prøve mat og delikatesser fra området, eller kjøpe med noe hjem.


Mandag 30. oktober.

Gruppen må dra fra Segovia kl. 06.00 fordi flyet letter kl. 10.35. Flyet lander på Gardermoen kl. 14.20.

Madrid

Byen ble Spanias hovedstad først i 1561 fordi den ligger midt i landet. Byen ligger 670 meter over havet og har ca. 6,5 millioner innbyggere, og regnes derfor som EUs tredje største by. Byen preges av å være tilholdssted for konge og regjering, og bybildet preges av det kongelige slott og offentlige bygninger, som parlamentet, rådhuset og museene, som huser en av verdens største kunstsamlinger: Museo del Prado.

Mellom de storslagne offentlige bygningene og pulserende avenyene, finner man også roligere områder med trange gater, kafeer og lokalbefolkning som gjennomføre daglige oppgaver.

Madrid er Spanias økonomiske hovedstad, og de aller fleste internasjonale firmaer har sine kontorer her, ikke minst firmaer fra Latin.- Amerika er tett knyttet til byen og spansk økonomi.


Viktig informasjon

Husk:

• Alle må ha gyldig pass.

• Alle må ha egen reiseforsikring.

• Alle må ha med studentkort.

• Marius tar med flybillettene.

• Ikke ta med flytende væsker i håndbagasjen før sikkerhetskontroll.

• Ta med notatblokk og skrivesaker (gjerne en ordbok).

• Ta med laptop

• Elevene skal alltid være minst 3 personer sammen når det er selvvalgt aktivitet.

• Ved bruk av buss, skal alltid sikkerhetsbelte benyttes.

• Rusmidler skal ikke benyttes på hele turen.

Isabel I og Segovia

Isabel I «La Catolica», var med på å samle Spania gjennom sitt ekteskap til Fernando I av Aragon, og gjenerobring over maurerne i 1492. Det var også hun som sendte Kristoffer Colombus ut på oppdagelsesreisen, som resulterte i spansk kontroll over Amerika etter at han ankom kontinentet i 1492. Isabel er kjent for sin strenge katolske tro, og var en tett alliert med paven i Roma. Hun var bestemor til den tyskromerske keiseren Karl V, som på 1500-tallet regjerte store deler av Europa og Amerika. Isabel vokste opp nær Segovia. Hun ble kronet til Dronning i kirken ved Plaza Mayor i Segovia, og bodde i Alcazar de Segovia deler av livet.

Filip II av Habsburg (Austria) og El Escorial

Omringet av høye fjell fikk kong Filip II bygget klostret San Lorenzo på midten av 1500-tallet. Det ble senter for hoffet og er i dag fremdeles Spanias største byggverk. Bygget er i en streng rennesansestil, og tilhører epoken «Absolutisme». Fra dette steder regjerte Filip II Spania, store deler av Europa, Amerika og Filipinene (som er oppkalt etter ham). Klosteret består av en kongelig residens, et munkekloster, en basilika, et bibliotek og en skole. Alle konger siden keiser Karl V er gravlagt i krypten under kirken. Klosteret og munkenes funksjon er å passe på og be for de kongelige levningene.

Klosteret består av en kongelig residens, et munkekloster, en basilika, et bibliotek og en skole. Alle konger siden keiser Karl V er gravlagt i krypten under kirken. Klosteret og munkenes funksjon er å passe på og be for de kongelige levningene.

Tareas antes del martes:

  1. Lee la información de arriba, mira los videos y prepárate para el viaje a España.

Periodo B

Kompetansemål for perioden:

Mål for opplæringen er at eleven skal kunne


  • lese og forstå et bredt utvalg tekster, også autentiske, om ulike emner og identifisere budskap, holdninger og språklige virkemidler
  • skrive klare og detaljerte tekster om faglig relevante emner og aktuelle saker og drøfte ulike holdninger, med og uten hjelpemidler
  • bruke hensiktsmessige språklige strukturer, regler for uttale og rettskriving og språkets offisielle alfabet eller tegn for å kommunisere på en situasjonstilpasset måte
  • utforske og reflektere over et utvalg historiske, sosiale, miljømessige og politiske forhold i områder der språket snakkes
  • utforske og drøfte kunstneriske og kulturelle uttrykk fra områder der språket snakkes, og gjøre rede for virkemidler og noen stilarter og trender
  • gjøre rede for opplevelser og erfaringer i møte med personer og kunstneriske og kulturelle uttrykk i områder der språket snakkes